Ένα νέο φορητό κέντρο επιχειρήσεων για τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Ένα νέο φορητό κέντρο επιχειρήσεων είναι πλέον στη διάθεση των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με δωρεές που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του project “Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου”. Το ορειβατικό αυτό εγχείρημα ολοκληρώθηκε πέρσι τον Οκτώβριο από τον Λορέντζο Νεράντζη, μέλος του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της ΕΟΔ, και περιλάμβανε ένα σόλο πεζοπορικό ταξίδι στα 12 καταφύγια του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.

Οι δωρεές που συγκεντρώθηκαν μέσα από την καμπάνια crowd funding, που συνόδευσε την προσπάθεια αυτή, ξεπέρασαν τα 2.000 €, ποσό το οποίο αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του έργου των μελών της ΕΟΔ στην ορεινή διάσωση και στην τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην υγειονομική κάλυψη αθλητικών κι άλλων εκδηλώσεων τόσο σε αστικό όσο και σε μη αστικό περιβάλλον.

Το φορητό κέντρο επιχειρήσεων αποτελείται από μία βαλίτσα χειρός που περιέχει όλα τα απαραίτητα τηλεπικοινωνιακά μέσα για την απρόσκοπτη επικοινωνία των διασωστών που συμμετέχουν σε μια επιχείρηση διάσωσης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τον παρακάτω εξειδικευμένο εξοπλισμό:

  • Δύο ασυρμάτους VHF και UHF
  • Έναν ασύρματο βραχέων κυμάτων HF
  • Δύο κεραίες VHF και UHF
  • Δύο ηχεία και
  • Έναν ενισχυτή σήματος

Το μικρό μέγεθος και η ευκολία μεταφοράς του φορητού κέντρου επιχειρήσεων συμβάλλουν στη δυνατότητα να στήνεται ταχύτατα και σε οποιοδήποτε σημείο στο πεδίο της επιχείρησης. Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την ευελιξία στη χρήση του, έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των εθελοντών της ΕΟΔ.

Ο εξοπλισμός τέθηκε ήδη σε λειτουργία και δοκιμάστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της τηλεπικοινωνιακής κάλυψης του υπερ-μαραθωνίου 100 χλμ Olympus Mythical Trail, ενός αγώνα που αποτελεί πρόκληση, καθώς το ανάγλυφο του Ολύμπου δεν επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των διασωστών στους σταθμούς ανεφοδιασμού της διαδρομής.

Επίσης, με τις δωρεές της καμπάνιας αγοράστηκε ορειβατικός εξοπλισμός που θα αντικαταστήσει ή θα συντηρήσει τον υφιστάμενο στο Τμήμα Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ. Ο εξοπλισμός αυτός είναι:

  • Σχοινιά
  • Εξοπλισμός αναρρίχησης
  • Ιμάντες

Το project «Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου» είχε σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει όσους ασχολούνται με την ορειβασία για τη σημασία της πρόληψης και της σωστής προετοιμασίας, αλλά, ταυτόχρονα, να αναδείξει το ρόλο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην ορεινή διάσωση στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου από το καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας», που βρίσκεται πάνω από το Λιτόχωρο, και ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες μετά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Η πορεία περιλάμβανε τόσο τα οργανωμένα όσο και τα καταφύγια ανάγκης στις πιο δύσβατες περιοχές του Όλυμπου (Κορομηλιά, Πετρόστρουγκα, Κρεβάτια, Αποστολίδης, Κάκκαλος, Λάκα Χρηστάκη, Σαλατούρα, Άγιος Αντώνης, Μιγκοτζίδης, και Λιβαδάκι).

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Λορέντζο διαπίστωσε όχι μόνο τη σημασία, αλλά και το εύρος κάλυψης του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον Όλυμπο, καθώς σε όλα τα σημεία της διαδρομής είχε τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με τα μέλη της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη. Το ραδιοδίκτυο αυτό παίζει καθημερινά κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των καταφυγίων και ορειβατών, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 25 χρόνια.

Περισσότερα για το project:

Facebook «Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου»:

https://www.facebook.com/12refugetrail

Instagram «Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου»:

www.instagram.com/12refugetrail

 

Follow Us