ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟΣ

Το «Σπήλιος Αγαπητός» είναι το πρώτο και παλαιότερο ορεινό καταφύγιο στην Ελλάδα. Γνωστό και σαν «Καταφύγιο Α», βρίσκεται στην θέση «Μπαλκόνι» πάνω στο μονοπάτι Ε4, σε ύψος 2060 μέτρων. Είναι το πιο εξοπλισμένο και μεγάλο καταφύγιο το Ολύμπου καθώς διαθέτει 100 κρεβάτια, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τουαλέτες, ντους, θέρμανση, και οργανωμένο εστιατόριο. Λειτουργεί καθημερινά το διάστημα Μάιου-Οκτώβριου και εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό ορειβατών που ανεβαίνουν από τα Πριόνια στις κορυφές του Ολύμπου. Τους τουριστικούς μήνες αιχμής γεμίζει από πολλούς ξένους και ημερήσιους επισκέπτες.

Το καταφύγιο θεμελιώθηκε το 1930, κατόπιν υποδείξεως του Χρήστου Κάκαλου και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Ονομάστηκε προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Ε.Ο.Σ. (η σημερινή Ε.Ο.Ο.Α.) αρχιτέκτονα και μηχανικού Σπήλιου Αγαπητού που ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρώτου κτιρίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1931 και αρχικά μπορούσε να φιλοξενήσει 25 άτομα. Από το 1960 μέχρι το 2001 το αρχικό κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά με νέες αίθουσες και εγκαταστάσεις, ενώ έγιναν και σημαντικές βελτιώσεις στον εξοπλισμό και τους εξωτερικούς χώρους.

Διαχειριστής του καταφυγίου για 47 χρόνια ήταν ο θρυλικός οδηγός κι δάσκαλος του Ολύμπου, ο Κώστας Ζολώτας. Ανέλαβε την λειτουργία του το 1954, σε μια εποχή όπου ο Εθνικός Δρυμός δεχόταν μόλις 250 επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως ξένους. Μαζί με την σύζυγό του Ίρμχιλντ, με ακούραστες προσπάθειες, επαγγελματισμό και ατσάλινο πείσμα κατάφεραν όχι μόνο να αναδείξουν τον Όλυμπο στους ορειβατικούς «κύκλους» της Ευρώπης αλλά και να πολεμήσουν τον «ωχαδερφισμό» του Έλληνα, διδάσκοντας την ορειβατική παιδεία που απαιτεί το Βουνό. Και όντως, μέχρι το 2001 που παρέδωσαν την διαχείριση του καταφύγιου στην κόρη τους Μαρία, οι επισκέπτες του Όλυμπου είχαν φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες.

Πρωτοανέβηκε στην κορυφή του Μύτικα το 1952 και μυήθηκε στα μυστικά της αναρρίχησης από τον επίσης θρυλικό ορειβάτη Γ. Μιχαηλίδη. Από το 1959 που έλαβε την πρώτη μεταπολεμική άδεια ως οδηγός βουνού, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στις κορυφές. Περπάτησε τα μονοπάτια του Όλυμπου όσο λίγοι, ενώ η απύθμενη ενέργεια και το ήθος του τον έκαναν να γίνει μια μορφή συνυφασμένη με το Βουνό των Θεών. Συμμετείχε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης και το 1995 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ορεινή διάσωση. Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης τον τιμούν πάντα γιατί πολλοί εκπαιδεύτηκαν στην Γερμανία μετά από δική του προτροπή.

Παρά τα 87 του χρόνια, ο 13ος Θεός του Ολύμπου όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, πεζοπορούσε σχεδόν καθημερινά μόνος του. Τον Απρίλιο του 2021, σε μια ανάβαση στο μονοπάτι για τον Αη-Λιά, η ψυχή του πέταξε για το πάνθεον του Ολύμπου. Έφυγε κάνοντας αυτό που αγαπούσε, στο βουνό που τόσο λάτρεψε, όπως και πολλοί άλλοι «μύθοι» της ορειβασίας στην Ελλάδα. Το έργο του, η παρακαταθήκη του και το αστείρευτο πάθος του θα αποτελούν για πάντα το φωτεινό παράδειγμα για όσους αγαπήσουν τον Όλυμπο όσο τον αγάπησε κι αυτός.

Υπηρεσίες

  • Εστιατόριο
  • Τουαλέτα
  • Μπουτίκ
  • Πηγή νερού

Δραστηριότητες

Διαδρομές για τις κορυφές από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Είδος καταφυγίου: Οργανωμένο

Υψόμετρο: 2060 m

Επίπεδο: Μέτριο 

Τοποθεσία: Θέση «Μπαλκόνι»

Συντεταγμένες: 40°04’45’’Ν – 22°26’26’’Ε

Αριθμός κρεβατιών: 100

Τηλέφωνο: (+30) ) 23520 81800, 23520 81329

Website: mountolympus.gr

Χτίστηκε: 1930