Καταφύγια Ανάγκης

ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Τα καταφύγια ανάγκης βρίσκονται στις πιο δύσβατες περιοχές του Όλυμπου και έχουν σώσει πολλούς ορειβάτες από άσχημες καιρικές συνθήκες που πολύ συχνά επικρατούν στα μεγάλα υψόμετρα. Η έλλειψη φαγητού και ανέσεων κάνει την διαβίωση αρκετά δύσκολη, άλλα ακριβώς αυτή η απομόνωση σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά.

Οι προμήθειες είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντάμε διαμένοντας στα καταφύγια ανάγκης. Δεν ξεχνάμε ότι το φαγητό, το νερό, τα κουζινικά και ότι άλλο χρειαστούμε είναι αποκλειστική ευθύνη του καθενός.

Τα περισσότερα καταφύγια ανάγκης δεν είναι προσβάσιμα με αμάξι έτσι θα πρέπει να κουβαλήσουμε όλες τις προμήθειες στο σάκο μας. Για αυτό επιλεγούμε φαγητά τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, ψωμί, ζυμαρικά, σοκολάτα, χαλβά, τόνο, αυγά κ.α.), παρουσιάζουν ευκολία στο μαγείρεμα (έτοιμες σούπες και σάλτσες) και καλή αναλογία θερμίδες-βάρος (πχ ρύζι αντί για πατάτες).

Το νερό είναι ο κρισιμότερος πόρος αφού πρέπει να υπολογίσουμε το ελάχιστο 2 λίτρα την ημέρα (για κατανάλωση και μαγείρεμα).

 

Laka Christaki Website
καταφυγιο αναγκης
καταφυγιο αναγκης
καταφυγιο αναγκης
καταφυγιο αναγκης
καταφυγιο αναγκης

Κανόνες Καταφυγίων Ανάγκης

  1. Φροντίζουμε την καθαριότητα και τη τακτοποίηση του καταφυγίου. Το αφήνουμε όσο δυνατό σε καλύτερη κατάσταση, ιδανικά πιο καθαρό από ότι το βρήκαμε.
  2. Δεν αφήνουμε σκουπίδια και αλλά απορρίμματα στο καταφύγιο. Δεν υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας ούτε απορριμματοφόρα στον Όλυμπο.
  3. Δεν αφήνουμε ανοιχτά φαγητά ή σε χάρτινες/πλαστικές συσκευασίες αφού καραδοκούν τα συμπαθή ποντίκια. Σε περίπτωση που έχουμε προμήθειες να αφήσουμε πίσω, τα βάζουμε μέσα στα πλαστικά βαρέλια (εκτός από τις κονσέρβες/γυάλινα).
  4. Φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε με φειδώ και σύνεση τις προμήθειες (φαγητά και νερά) που βρίσκουμε στο καταφύγιο.
  5. Ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε, το αφήνουμε σαν δώρο στον επόμενο επισκέπτη (ειδικά το νερό). Προσοχή όμως στην αποθήκευση.
  6. Κλείνουμε καλά τα παράθυρα, τα παντζούρια, την κεντρική πόρτα και τον ασύρματο πριν την αναχώρηση μας.
  7. Ότι ξυλά θα χρησιμοποιήσουμε για την φωτιά είναι καλό να τα ‘επιστρέψουμε’ από την γύρω περιοχή (ώστε να είναι στεγνά για τον επόμενο επισκέπτη).
  8. Με την άφιξη μας, ανάβουμε τον ασύρματο ανάγκης και κάνουμε μια δοκιμαστική κλήση για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί (καλώντας: radio check (x2) από καταφύγιο …). Αν δεν λειτουργεί ενημερώνουμε την ΕΟΔ στο τηλέφωνο 2310 310649. Δεν ξεχνάμε να τον κλείσουμε αμέσως μετά.
  9. Τα καταφύγια κτίστηκαν με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες. Ότι βρίσκεται μέσα σε αυτά, έχουν μεταφερθεί ή κατασκευασθεί, με κόπους και πολύ χρήμα. Γι’ αυτό χρειάζονται την προσοχή σας και την αγάπη σας, για να είναι πάντα έτοιμα να υποδεχθούν τους φίλους του βουνού!

Συχνότητα Εκτάκτου Ανάγκης/ Emergency Frequency:                  146.500 ΜΗz

Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης / Europ. emergency number:             112

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ!!

 

Είστε έτοιμοι να ζήσετε μια απίστευτη περιπέτεια;

Follow Us